ADEKO

ADEKO - rodinné domy na klíč, projekty: http://montovanedomy.com/

Úvodní stránka > Chci bydlet > Studie a projekt > Jak vznikala studie domu Longus

Jak vznikala studie domu Longus

 

 

Na první schůzce sympatický mladý pár - investor nám sdělil svoji představu o bydlení. Prolistovali mnoho katalogů a nakonec svoji přestavu načrtli na papír.

 

 


 

       Na parcele by dům vypadal takto:

 

 

      Na první pohled se dalo říci, že by mohlo být vše vpořádku, ale postupně se objevily dva zásadní problémy:

- nebrali v úvahu orientaci světových stran na své parcele 
- měli omezený finanční rozpočet (tak, jako téměř každý).

 

 

 

Pokud by dům realizovali tak, jak si ho vybrali a upravili, pak by všechny obytné pokoje měli na sever, na jihu by bylo schodiště, sociální zařízení, atd.

 Cenový odhad pro tuto velikost domu vycházel na 4,2 mil. Kč. Bylo nutno celý dům zmenšit a zachovat při tom nejdůležitější vlastnosti a charakteristiky domu.

 

 

 

 

 

Celý dům byl zúžen na přijatelnou míru. Došlo také ke spojení technické místnosti a sociálního zařízení v přízemí. Ne, že by tyto místnosti nemohly být samostatně, ale cena domu byla opravdu vyšší prioritou a dispozičně to bylo vhodnější (odstranil se zbtečný prostor). Komora byla umístěna pod schodiště a slouží k uložení čistících prostředků a sezónních věcí.

 

 Kuchyň, která byla v původním návrhu v jakémsi přístavku, byla přesunuta na druhý konec domu k technické místnosti. Došlo tím k ucelení instalací do "jednoho " místa. Místa spotřeby studené i teplé vody v obou podlažích se ocitly blízko sebe a tím došlo ke snížení investičních nákladů (kratší potrubí a izolace pro vodu) i provozních nákladů (chladnutí teplé vody v dlouhém potrubí, zbytečné odpouštění zchladlé vody a čekání, než doteče teplá).

 

 

Dalším kladem této úpravy je zklidnění obývacího pokoje.

    Toto řešení kuchyně mimo hlavní půdorys domu má svoji výhodu v tom, že se může snadno oddělit kuchyň od obývacího prosotru a je větší prostor pro jídelnu. To by mohlo mít své opodstatnění, kdyby v domě mělo bydlet 5 až 6 osob.

 

V rámci dalšího snížení investičních nákladů, jsem vytvořili variantu, kde kuchyň je umístěna v hlavním půdoryse domu. Dům se stal kompaktním a také vhodným pro pasivní standard.

 

 

 
 

 

Patro bylo rozděleno na tři obytné místnosti s okny převážně na jih, koupelnu a schodišťový prostor. Ložnice byla situována co nejblíže koupelně. V případě realizace přístavku pro kuchyň by ze střechy mohla být terasa přístupná právě z ložnice.

Cenový odhad pro takto upravenou dřevostavbu domu byl 2,25 mil. Kč bez DPH, což oproti původním 4,2 mil. Kč představuje 1,95 mil Kč úsporu při zachování rozhodujících užitných vlastností.

 

Kolik stála tato studie? Podlahová plocha montovaného domu je 107 m2 (obě podlaží), studie stála 107 x 100 Kč/m2 =

10.700,- Kč.

 

Více o cenách studie zde: Kolik stojí studie rodinného domu?

 

Vyjádření investora:

       "Jsme z celého návrhu nadšeni. Je to přesně to, co jsme chtěli a musíme poctivě říci, že jsme prolistovali mnoho katalogů a internetových stránek, ale nic takového jsme nenašli. Určitě to stálo za to a cena studie byla velmi přijatelná."
 

 



Adeko projekt s.r.o., Ul. 28. Října 168, 709 00 Ostrava - Mariánské Hory (ukázat na mapě)
tel./fax: 596 781 470, mobil: 608 415 129
e-mail: adeko(zavináč)adeko.cz, Kontaktní formulář, Tisk
stránky od www.diarek.cz